Wycieczka Klubu Seniora do Żywca

Skoczów 4.08.2022

W pierwszy czwartek sierpnia 2022 roku, seniorzy udali się na pierwszy z zaplanowanych wyjazdów, a ich celem stało się Muzeum Browaru w Żywcu. 4 sierpnia 2022 roku, parę minut po godzinie 9:00, po sprawdzeniu obecności i modlitwie, ks. Krzysztof Śledziński dał znak do odjazdu i autobus z uczestnikami wycieczki wyruszył w kierunku Żywca. Po przyjeździe pod żywiecki browar i po przejściu około 100 metrów członkowie WKS-u znaleźli się przed wejściem do Muzeum. Po przekroczeniu drzwi i otrzymaniu biletów wraz z przewodnikiem uczestnicy wycieczki rozpoczęli wędrówkę po świecie piwa. Po zapoznaniu się z produktami, z których wytwarzane jest piwo, a także po zobaczeniu makiety żywieckiego browaru, wszyscy zostali przeniesieni w czasie. Nagle wszystko uległo zmianie i świat stał się, jak gdyby odleglejszy. I z tego odległego czasu, znów rozpoczęła się wędrówka w kierunku czasów współczesnych. Z uliczki Galicyjskiej uczestnicy zwiedzania przeszli do galicyjskiej karczmy, w której opowieść na temat piwa wiódł karczmarz w ciekawy sposób wyświetlany na dymie unoszącym się z lady barku. To w galicyjskiej karczmie zwiedzający dowiedzieli się między innymi, że kapsel używany do zamykania butelek z piwem ma 21 ząbków. Za chwilę przed zwiedzającymi ukazała się sala z dużą miedzianą kadzią, a także innymi przyrządami wykorzystywanymi w produkcji piwa. Nad kadzią można było zauważyć uproszczoną instrukcję produkcji złotego trunku. Dalej przyszedł czas na żywiecką restaurację stylizowaną na lata 20-te wieku XX. Tam dużym zainteresowaniem, szczególnie panów cieszyła się dwutorowa kręgielnia. Następnie uczestnicy wycieczki mogli poznać powojenne losy browaru, a także znaczenie i siłę marki Żywiec oraz zapoznać się z rodzajami piw produkowanymi przez browar. Po przejściu kilkunastu, a może nawet kilkudziesięciu schodów, przechodząc obok wystawy kufli seniorzy mogli w końcu zakosztować złotego trunku, a także nabyć produkty i gadżety Browaru Żywiec. Wycieczkę do Żywca uczestnicy wyjazdu zakończyli wspólnym i wyjątkowo pysznym obiadem.

Tekst: ks. Krzysztof Śledziński
Zdjęcia: Jan Chwastek